2017-06_16_Filip wil tuin niet delen (Medium)Noem het gerust uniek. Voor het eerst in de geschiedenis van om het even welk land, mag ‘t Pallieterke op audiëntie bij Zijne Koninklijke Hoogheid Filip I. Weliswaar op voorwaarde dat er met hem niet ‘de draak wordt gesteekt’ of ‘het zotteke gehoud wordt en gelach en zo in générale’. Redelijke vragen van een vorst. Onderwerp van gesprek: het openstellen van de koninklijke tuinen voor het brede publiek. “Brede publiek? Ik wil niet de dikzak in de tuin!”

De koning leidt ons graag even rond in de tuin. Mooie paden. Perfect aangelegd gazon. Een mooi kerkhofje van Congolezen die wijlen Leopold II heeft laten aanrukken in 1890 om naar te kijken, maar vergeten was om binnen te halen tijdens de winter. “Kan iedereen overkomen”, lacht de koning een beetje verlegen. “Alles staalt hier een zeker idylle uit”, leest de vorst af van zijn debatfiche, “de rode bostrekmier leeft hier nog in alle rust. Die zou verjaagd worden door het grote publiek. Dat mag niet.” Op de vraag of we die mier eens mogen zien, reageert de koning wat geschrokken. “De rode bostrekmier, heb ik mij laten vertel, is een zeer verlegen inheemse vogel. Die zie je niet makkelijk.”

Om de hele tuin te zien is er geen tijd. Dat zou ons letterlijk te ver leiden. Het koninklijk erf is 250 voetbalvelden groot. Ongeveer zo groot als het prinsdom Monaco, becijferde een nationale krant, die meteen de vorst bijtrad in zijn verdediging om de tuin niet open te stellen. Het paleis liet de krant immers weten dat de tuin ‘zeer intensief’ werd gebruikt. Zo jogt de vorst er vaak en laat hij ook graag de hond uit in de tuin. Waarna de journalist wat teleurgesteld edoch begripvol leek: “Je moet inderdaad ook niet iedere vierkante centimeter willen volstouwen.” Wij haken dan ook graag in waar de mainstream pers ophoudt.

Maar Filip. Mag ik Filip zeggen?

“Geen probleem. Dat doet Mathilde ook.”

Wel Flipper, 250 voetbalvelden is wel heel veel plaats om te joggen of de hond uit te laten.

“Fliepèr? Is dat niet een beetje steek de draak?”

Hoe komt u daarbij? Het is de koosnaam waarmee iedereen in Vlaanderen u eert. Trouwens, draken en koningen… Dat zou wel een beetje cliché zijn.

“Ik begrijp. Het is inderdaad zo dat 250 voetbalvelden zeer groot is. Maar…”

Laat me raden, u heeft een hele grote hond, Fluppie-baby?

“Fluppy-baby? Dat is heel lief van u. Maar ja, mijn hond is graat. En hij loopt veel in de tuin. Ik ook. Wij lopen allemaal veel in de tuin. Loopt u veel in de tuin?”

Mijn tuingedrag is nauwelijks relevant, Fifi. Hebben u en uw hond niet voldoende aan, laat ons zeggen twee voetbalvelden? Dan kunnen de overige 248 Brussel van een streepje groen voorzien?

“Brussel is een hellhole. Die ik wil niet in mijn tuin. Met de moslim en de Afrikaan en de bommen en granaten. Ik wil niet. Ik wil niet, ik wil niet, ik wil niet.”

Rustig maar, Coco…

“Coco is de draak die u steekt. Ik weet het. Ik voel het.”

Sire, zo noemen ze u allemaal in Aalst. Von Sachsen Coburgh is een erg lange naam om te onthouden, weet u? Het volk bestaat uit simpele mensen.

“Ah zo, ik begrijp. Gaat u verder met het vraagje.”

Wel Sissy, dat komt van Sire hé, Flipper, ik heb het gevoel dat u niet helemaal eerlijk bent over uw motieven om de tuin niet te delen.

“U heeft gelijk. Ik beken. Ik wil niet mensen in de tuin. Niet groot en ook niet breed. De tuin is van mij. De tuin is België en ik ben de baas. Hierbuiten is Brussel en Vlaanderen en de Wallonië en de Duitsers. Ik snap niks van. Jullie zijn allemaal zotte mijnheren en madammen. Iedereen heeft stukje land. Ik wil dat ook. Hier zegt niemand dat hij faciliteiten wilt. De enige faciliteit is de wc die ik heb geïnstalleerd. Daarom, ik vraag het volk. Laat ons gerust. De tuin is mijn koninkrijk! Blijf er allemaal af, bende gestoorde eikels! Van mijn erf. Van mijn erf, zeg ik u. Of ik laat Laurent los…”

(Wat volgt is niet voor publicatie. Wij willen de kroon niet ontbloten.)